تبلیغات
فضای سبز و پارک سازی - کلی ترین اطلاعات در مورد خیار
فضای سبز و پارک سازی
دل سیاه زمین را شکافتی تا بوسه بر سپیدی سحر زنی..........جهانی سبز شد.
وحید تهمورثی کارشناس طراحی فضای سبز و باغ و پارک

کلی ترین اطلاعات در مورد خیار

جمعه 23 مرداد 1388

نویسنده: وحید تهمورثی | طبقه بندی:باغبانی، 

مقدمه

 

خیار از تیره ی کدوئیان با نام علمی Cucumis sativus و نام انگلیسی Cucumber است.

خیار گیاه بومی هندوستان است و از آنجا به نقاط دیگر جهان راه یافته است. خیار گیاهی علفی است و یکساله که دارای ساقه خزنده و پوشیده از خارهای نازک و خشن است. برگهای آن بزرگ و دارای زاویه و دندانه دار است و گلهای آن زرد رنگ می باشد و میوه آن سبز رنگ و بسته به نوع و نژادهای مختلف ممکن است کوچک و یا دراز باشد.

 

ترکیبات شیمیایی

خیار دارای مواد ازته و هیدروکربنه و مواد گوگردی و کمی چربی , دارای املاحی از قبیل منگنز, کربنات کلسیم , سلولز است. علاوه بر اینها دارای ویتامین های C‍ ـ3 B ـ1B ـ A نیز می باشد . در روغن دانه خیار که رنگ آن زرد روشن با طعمی شبیه به طعم روغن زیتون است , اسیدهای چرب اشباع شده مانند اسید استئاریک, اسید پالمیتیک و اسیدهای اشباع نشده مانند اسید اولئیک و اسید لینولئیک وجود دارد.

خواص خیار

 

خیار داری خواص مدر ، نرم کننده و ملین ، مسهل ، دافع کرم کدو ، ضد تشویش و دلهره ، ضد بی خوابی ، ضد ناراحتی‌های عصبی ، مسکن حرارت و تشنگی است.
تخم خیار خواب آور ، آرام بخش ، زرداب آور , مدر بول , ضد کرم ملایم , تصفیه کننده خون , حل کننده اورات‌ها و اسید اوریک و جلا دهنده ‌است.

خیار در موارد ناراحتی‌های جلدی ، دفع سموم و چربی‌های مضر، درمان دردهای کلیه، نقرس، باد مفاصل، رماتیسم، رفع چاقی و فشار خون، تب‌های عفونی و شدید ، التهاب‌های درونی ، سنگ‌های کلیه و مثانه, تب‌های صفراوی, یرقان زرد , رفع التهاب جگر و معده به کار می‌رود.
خیار برای بیماران مبتلا به دیابت و یرقان خوب است و باعث تقویت کبد و رفع تشنگی می‌نماید و برای خرد کردن سنگ‌های کلیه و مثانه مؤثر می‌باشد . خیار را می‌توان در موارد سوزش ادرار به کار برد.
خیار نفاخ است بنابراین اگر ناراحتی معده دارید در مصرف آن زیاده روی نکنید. کسانی که خیار را خوب هضم می کنند باید آن را با نمک میل کنند.

پوست خیار ویتامین C دارد .

کاشت خیار

 

خیار به دو صورت گلخانه ای و معمولی کشت می شود .

بذر های مورد استفاده عمدتا شامل "گلخانه ای" و "معمولی" است .

در کشت خیار تراکم مناسب برای بونه ها ، 2 تا 5/2 بوته در متر مربع است .

بودن در معرض آفتاب در تمام طول روز

بذر خیار در دمای 11 درجه سانتیگراد جوانه می زند . در مناطق سردسیر بعد از رفع سرما کاشت خیار انجام می شود . در مناطق جنوبی کشورمان در دو فصل بهار و پائیز این گیاه کاشته می شود . این سبزی محصول فصل گرم است و گیاه جوان آن به یخبندان حساس است . مانگین درجه حرارت روزانه برای رشد خیار بین 18 تا 24 درجه سانتیگراد است .

خیار را تقریبا در هر خاکی می توان به خوبی پرورش داد. اما خاک خوب خاکی است که سبک (خاک با کود کم) باشد و دارای زهکشی خوب و مواد الی زیادی باشد .

با ظهور 4 برگ خیار ، ساقه باید با نخ هایی به سقف آویزان شود ، در غیر اینصورت ساقه خم خواهد شد و باعث خسارت می شود .

 

آبیاری

 

خاک خیار هر روز باید از نظر رطوبت مورد بررسی قرار گیرد و در صورت نیاز آبیاری گردد . در تابستان ممکن است روزی چند بار آبیاری گردد اما در زمستان هر چند روز یکبار پدید خواهد آمد .

 

کود دهی خیار

 

به طور کلی برای کود دهی از دو نوع شیمیایی و آلی استفاده می شود ، که کود آلی خود شامل دو نوع حیوانی و گیاهی (گیاخاک) می باشد .

کودهای آلی را قبل از کاشت بذر اضافه می کنند .

کود های آلی به منظور افزایش مواد آلی خاک ، بهبود ساختمان فیزیکی خاک ، پایداری ساختمان خاک و افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک استفاده می شوند .

کود های شیمیایی هم به منظور افزایش مواد معدنی خاک و تامین عناصر مورد نیاز گیاه مورد استفاده قرار می گیرد .

امروزه در کشت گلخانه ای از کود های مخلوطNPK (ازت+فسفر+پتاسیم) استفاده می شود .

کود های حیوانی شامل موارد زیر است :

- گاوی

- مرغی (که دارای ازت زیادی است)

- اسبی

- گوسفندی (طبق تحقیقات ما برای کشت سنتی و خانگی خیار در قدیم ، غالبا از این نوع کود استفاده می شده)

 

و مواد معدنی موجود در کودهای شیمیایی :

1-  ازت : ازت از مهمترین عناصر غذایی گیاه است و در رشد و باردهی آن تاثیر مستقیم دارد . پیش از این ، بخش اعظم ازت مورد نیاز گیاهان از کودهای حیوانی فراهم شده است و اکنون ازت ، بزرگترین بخش از کودهای شیمیایی را تشکیل می‌دهد. در صورت کمبود ازت ابتدا برگ های پایینی کمرنگ شده و در صورت ادامه کمبود ازت رنگ برگ ها در تمام گیاه بطور یکنواخت به زردی تمایل پیدا می کند .

2-  فسفر : فسفر در توسعه ریشه ها و رشد عمومی و باردهی گیاه تاثیر دارد . به همین جهت باید قبل از کاشت به زمین داده شود تا در مراحل اولیه رشد بوته در دسترس گیاه باشد .

3-  پتاس : پتاس در اغلب خاک های ایران بقدر کافی وجود دارد و در صورت دادن کود دامی نیز مقدار زیادی پتاس به خاک اضافه می شود.

4  منیزیم : کمبود منیزیم در خیار بسیار شایع است . علامت آن بدین صورت است که در برگهای مسن، فاصله بین رگبرگها از حاشیه به طرف داخل زرد می شود. اگر این کمبود ادامه پیدا کند ، در قسمتهای زرد شده لکه های قهوه ای پیدا می شود و برگ تدریجا حالت سوخته به خود می گیرد.و این امر باعث کندی رشد عمومی گیاه می شود .

5-  آهن : در خاک های آهکی و قلیایی که قلیاییت بالاتر از 8 داشته باشد آهن موجود در خاک به صورت غیر محلول در می آید و گیاه دچار کمبود آهن
می گردد. در خیار، به صورت زردی برگه های تازه و جوان بروز می نماید و رگبرگ ها سبز باقی می ماند. در مراحل بعدی ، رگبرگ ها نیز زرد شده و زردی از سر گیاه به طرف پایین توسعه پیدا می کند.

 

عناصر دیگری هم مانند : کلسیم ، گوگرد ، بور ، مس و ... در قالب کود های شیمیایی به گیاه داده می شود .

برداشت خیار

به محض اینکه خیار به اندازه مطلوب رسید باید برداشت شود . ماندن خیارهای رسیده روی بوته مانع رشد خیارهای کوچک می شود و محصول کاهش می یابد.

عامل تلخی خیار

تلخی موجود در میوه ی خیار در اثر ماده ای به اسم کوکوربتاسین (cucurbitacin) است که در ته آن وجود دارد و در ریشه ساخته می شود و در ساقه و ریشه ی آن هم وجود دارد . اما کوکوربتاسین در خیارهای گلخانه ای دیده نشده و یا به ندرت و تحت شرایط نامساعد (تنش) اتفاق افتاده .

*کوکوربتاسین ضد سرطان است .

کوکوربتاسین خود ، شامل انواع B,C,D,E,J و غیره می باشد ، که در خیار به دو صورت آگلیکون و مونوگلیکوزید وجود دارد .

به طور دقیق ، عامل تلخی خیار کوکوربتاسین B و C است .

 

اثر استرس های محیط روی تلخی

دما مهمترین عامل است .

-         دما ( سرمای زیاد بیشتر از گرمای زیاد باعث تلخی می شود )

-         آبیاری بیش از حد

- خاک سنگین : خاک با کود زیاد

-         نوع بذر خیار

خیارهایی که بد شکلند غالبا تلخ ترند .

 

آزمایشی ترتیب دادیم و مقدار زیادی نمونه ته خیار تهیه کردیم و از 8 نفر نظرسنجی کردیم . هر یک از افراد از 3 نمونه مختلف "پوست ته خیار" ، "میوه ی خیار" و "قسمت چسبیده به ساقه" مطابق جدول یکی را تلخ احساس کردند :

 

 

پوست ته خیار

میوه ی خیار

قسمت چسبیده به ساقه

5

0

1

نتیجه 1

با توجه به نظرسنجی متوجه شدیم : تلخی خیار در پوست ته آن وجود دارد . که این نتیجه با بررسی محققان دیگر و مقالات اینترنتی همخوانی داشت .

در مراحل بعدی ، برای ما این سوال مطرح شد که : "انواع کود ها چه تاثیری می توانند روی تلخی خیار بگذارند ؟"

بعد از پرس و جو از افراد قدیمی فهمیدیم که خیارهای حال حاضر از نظر تلخی اصلا قابل مقایسه با قبلا نیستند . به همین دلیل شروع به مقایسه ی عواملی که از گذشته تا کنون در کشت خیار دخالت داشته اند کردیم.

با بررسی های ما این عوامل شامل موارد زیر است :

1-     نوع بذر

2-     خاک و نوع کود

3-     میزان آبیاری

 

آزمایش 2

 

در آزمایشی به مقایسه ی اثر انواع کود پرداختیم . در این آزمایش نوع بذر را ثابت (بذر معمولی) و انواع کود ها را مقایسه کردیم . میزان آبی که به گیاه ها می دادیم تقریبا زیاد بود .

ما این آزمایش را همزمان دوبار انجام دادیم (یعنی از هر نمونه 2 تا داشتیم) = نمونه 1 و نمونه 2

بعد از کمی پرس و جو متوجه شدیم که در قدیم و به صورت خانگی که خیارها تلخ میشده از کود گوسفندی استفاده می کردند . بنابرین یکی از نمونه ها را " خاک بایر + کود گوسفندی " قرار دادیم .

" خاک بایر خالی و بدون کود " را به عنوان شاهد قرار دادیم .

و یک نمونه را هم "خاک بایر + کود شیمیایی " در نظر گرفتیم .

نمونه 1

برای خاک بایر از خاک های اطراف اتوبان شیخ فضل ا.. استفاده کردیم ، که مطمئن بودیم مستقیما از کوه آورده شده و کاملا خالص است .

کود شیمیایی ای که استفاده کردیم "کلات آهن" نام داشت .

و به عنوان گلدان برای کاشتن خیارها (چون طول ریشه خیار بعد از رشد 30 تا 50 سانت می شود و گلدانی با این شرایط پیدا نکردیم) از سه تا سطل آشغال استفاده کردیم ! (و زیرشان را برای تخلیه ی آب سوراخ کردیم)

درون هر سطل (برای پایین آوردن ریسک کار) سه گروه دانه کاشتیم . {19 مرداد}

همزمان با کاشتن دانه ها در سه سطل چند تا هم توی باغچه ی خانه مان کاشتم . (در 3-4 سال اخیر چندین بار به باغچه کودهای حیوانی داده بودیم)

سطل ها در یک هفته ی اول که هنوز بوته ها بزرگ نشده بودند ، در سایه قرار داشتند و هنوز کود نداده بودیم . دانه ها بعد از سه روز جوانه زدند {22 مرداد}

بعد از اینکه سومین برگشان ظاهر شد {28 مرداد} کود ها را اضافه کردیم :

- نسبت کود حیوانی به خاک = 3/1

- کود شیمیایی : حل کردن یک قاشق از آن در 1 لیتر آب ، برای 1 مترمربع خاک

بعد از اینکه بوته ها کمی بزرگ شدند ، در هر سطل 2 تای قوی تر را باقی گذاشتیم و بقیه را کندیم .

اولین آثار غنچه ها در بوته های باغچه ظاهر ش .{20 شهریور}

در 29 شهریور بوته های درون کود گوسفندی سوختند .

در 12مهر اولین غنچه در بوته ی کود شیمیایی ظاهر شد . یعنی 5/1 ماه بعد از کاشتن .

5 روز بعد خیار بدون کود گل داد .

در حالیکه قطر ساقه ی خیارهای درون سطل کمتر از 3 میلیمتر و طولشان تقریبا 15 سانت شده بود ، یکی از بوته های باغچه حدودا 70 سانت شد ! با قطر تقریبی 1 سانت ...

در تاریخ 16/7 دوباره به باغچه کود اضافه کردیم (البته شعاع 30 سانتی بوته ها را خالی گذاشتیم)

در حالیکه خیارهای درون سطل باریک و عملا بدون رشد باقی مانده بودند ، یکی از بوته های باغچه خیاری به بزرگی 15 سانت و قطر 5/2 داد . در همین وضعیت خیار را همزمان با یک خیار عادی خوردم :

- پوست انتهای خیار تلخ بود .

- خیار بعد از بریدن بوی مطبوعی داد.

- میوه ی آن خوشمزه تر بود .

- پوست آن پررنگ تر بود با خارهایی روی سطحش .

 

http://shimi87.persianblog.ir/post/86

نظرات() 
How long do you grow during puberty?
سه شنبه 28 شهریور 1396 12:03 ق.ظ
If you are going for finest contents like I do, simply
go to see this site every day for the reason that it offers
feature contents, thanks
Can you lose weight by doing yoga?
سه شنبه 7 شهریور 1396 02:00 ب.ظ
Appreciate the recommendation. Let me try it out.
Vickey
دوشنبه 25 اردیبهشت 1396 06:50 ق.ظ
whoah this weblog is great i really like reading your posts.
Keep up the great work! You recognize, a lot of individuals are hunting around for this info, you could aid them greatly.
manicure
سه شنبه 22 فروردین 1396 06:27 ب.ظ
Spot on with this write-up, I seriously feel this site needs a
great deal more attention. I'll probably be returning
to see more, thanks for the info!
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر

← درباره وبلاگ



مدیر وبلاگ : وحید تهمورثی

← طبقه بندی

← آرشیو

← نظرسنجی

    به نظرتون در وبلاگ چه مطالبی باید زیادتر بشه؟





← آخرین پستها

← نویسندگان

← ابر برچسبها

← آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :