تبلیغات
فضای سبز و پارک سازی - کاشت سبزیجات
فضای سبز و پارک سازی
دل سیاه زمین را شکافتی تا بوسه بر سپیدی سحر زنی..........جهانی سبز شد.
وحید تهمورثی کارشناس طراحی فضای سبز و باغ و پارک

کاشت سبزیجات

سه شنبه 22 اردیبهشت 1388

نویسنده: وحید تهمورثی | طبقه بندی:زراعت، 

خوشبختانه بیشتر بذر سبزیحات در هر شرایطی پرورش می‌یابند جعبه‌های چوبی، سطلهای پلاستیكی ، گلدانهای بزرگ و كوچك ، انواع ظروف مایع ظرفشویی و بطریهای نوشابه خانواده برای این منظور مناسبند. موضوع مهم عمق گلدان و دفعات آبیاری به موقع و تنظیم برنامه كوددهی آنهاست برای مثال حداقل عمق گلدان برای كاهو ، تربچه و تمام سبزیجات ریشه‌ كوتاه 10 سانتیمتر می باشد جعبه هایی با عمق 15 سانتی متر برای كشت انواع كلم قمری ، هویج فرنگی و همچنین بذر سبزیجات به كار می رود . جعبه هایی با عمق 25 سانتیمتر برای  پرورش گیاهان خانواده كلم و كلم بروكسل و مشابه آن است.

بطور كلی لازم است بذر سبزیجات را داخل جعبه قدری تنگتر از معمول كاشت و برای آنكه تمام فصل بتوان از یك نوع سبزی استفاده نمود بذر هر سبزی را به فاصله دو هفته در هر جعبه می‌كارند و از آنجائیكه سطح آپارتمان و یا ایوان و پشت بام برای اجرای این برنامه كافی نخواهد بود می‌توان ترتیبی داد كه جعبه‌ها روی هم و به فاصله روی هم و به فاصله 20 سانتی متر از یكدیگر روی داربستهای فلزی یا چوبی قرار گیرند.

در مورد بوته‌هائی كه گل و میوه می‌دهند مانند خیار ، كلم گل و كدو بادنجان بایستی با استفاده از روشهای مختلف اقدام به گرده افشانی مصنوعی نمود چون در محیط آزاد، زنبور و سایر حشرات این كار را انجام می‌دهند.

برای آنكه خاك گلدان تقویت شود 3 تا 4 كیلو آهك و یك و نیم تا دو كیلو سوپر فسفات به هر مترمكعب خاك گلدان مخلوط می‌كنند از آنجائیكه خاك گلدان احتیاج به تقویت مرتب دارد بایستی هر هفته گلدان را با یك كود شناخته شده تقویت نمود. سطح خاك گلدان بایستی همیشه یك رطوبت نسبی داشته باشد وهر روزه به آن سركشی نمود.

چنانچه محل گلدان در پاسیو و یا راه پله و یا نمای ساختمان می‌باشد لازم است بطور مرتب به آن رسیدگی شود بطوریكه تا آخرین مرحله گل دادن و رسیدن میوه همیشه شاداب باشد. بوته‌هائی مانند گوجه فرنگی و فلفل و بادنجان برای این منظور بسیار مناسبند . گلدان سبزیجاتی مانند تربچه ، كاهو كه رشد سریع دارند و پس از رسیدن آن را از ریشه در می‌آورند و در محل مناسبی قرار می‌دهند كه مرئی و منظر نباشد.

چگونگی كاشت بذر :

بذر سبزیجات را بسته به بزرگی و كوچكی آن در عمق 6/. سانتیمتری تا 2/5 سانتیمتری خاك می كارند و مادام كه ئانه سبز نشده بایستی خاك را مرطوب نگه داشت. معمولآ عمق كاشت 4-5 برابر طول بذر می باشد. تخم های ریز را كمتر زیر خاك می كارند مانند تخم هویج و جعفری و كاهو كه روی آنها بیش از 2-3 میلیمتر خاك لازم ندارد. در صورتیكه تخم اسفناج و تربچه بیش از 1/5 یانتی متر خاك می دهند و تخم های درشت مانند نخود و لوبیا را باید 3 سانتی متر خاك داد. بعضی تخم ها را مانند هویج و اسفناج ، شلغم، لوبیا از همان وهله اول در محل اصلی می‌كارند و بعضی دیگر مانند گوجه فرنگی ، تره فرنگی برای آنكه بهتر رشد نموده و قوی بشوند محتاج نشاء كردن هستند بنابراین آنها را در خزانه كاشته و بعد در محل مورد نظر نشاء می‌كنند. مهمترین مرحله پرورش و كاشت و برداشت سبزیجات همین مرحله است.

 

 

تـــــره :

 

خواص دارویی : خون ساز است به همین دلیل افرادیكه غلظت خون بالا دارند نباید از تره استفاده كنند. برای دستگاه گوارش مفید است ولی برای مینای دندان مضر است و مینای دندان را از بین می‌برد ، بخور یا دم كرده آن برای بیماریهای تنفسی و آسم بسیار مفید است.
زمان كاشت :
با توجه به شرایط آب وهوائی منطقه متفاوت است و بهترین زمان مناسب آن آبان و یا بعد از 15 اسفند یا 15 فروردین است.
روش كاشت :
بهنگام كاشت، بذر را با ماسه به نسبت یك به یك مخلوط كرده و در خاك سبك در عمق ./5 تا 1 سانتی متر كاشته و روی آن را با ماسه یا خاكبرگ می پوشانیم.
بهنگام چیدن تره نیز باید توجه داشته باشید كه كمی بالاتر از سطح خاك بچینیم و جوانه رویشی قطع نشود.

 

هــــویج :

 

خواص دارویی : سیستم گوارش را تنظیم می‌كند، انسداد عروق را باز می‌كند، شب كوری را از بین می‌برد ، باعث تقویت لثه شده و در درمان پیوره موثر است از پوسیدگی دندانها جلوگیری می‌كند. بدلیل وجود آنتی اكسیدانها پیری را به تعویق می‌اندازد و از بروز سرطان كبد جلوگیری می‌كند و در افراد مبتلا از درد آن می‌كاهد.
پوست هویج: زبری و خشكی پوست را از بین می‌برد برای این منظور می‌توان هویج رنده شده را دم كرده و روی قسمتهای پوسته پوسته شده قرار دهیم.
زمان كاشت : بهار (15 فروردین)

روش كاشت : چون بذر هویج دوتایی است باید ابتدا آن را نصف كرده و در عمق 2 سانتی‌متری كاشته شود.
بهنگام كشت هویج نباید از كود حیوانی و ازته استفاده كنیم و در خاك مورد استفاده سنگ و كلوخی نباشد جون باعث می‌شود ریشه های فرعی در اطراف غده هویج رشد كنند و حالت چنگالی پیدا می‌كنند. ظروف مناسب برای كاشت هویج در منازل گلدانهای عمیق و یا ظروف پلاستیكی مخصوص نگهداری نان است.
 

 

كــــاهو :

 

خواص دارویی : آرامش بخش و مسكن اعصاب است ، تصفیه كننده خون بوده و از رقیق شدن خون جلوگیری می‌كند. اشتها آور است و از ریزش مو و سفید شدن مو جلوگیری می‌كند، باعث تحریك غدد گوارشی می‌شود لذا بهتر است قبل از غذا مصرف شود نه بعد از آن ، آب برگ كاهو تب بر است.
زمان كاشت :
با توجه به شرایط آب وهوایی متفاوت است . در مشهد بهترین زمان كاشت بهار است . بذر را روی سطح زمین می‌كارند و رویش خاك برگ الك شده و یا كود الك شده بصورت لایه نازك می‌ریزند.
بهنگام مصرف كاهو بهتر است برگهای خارجی را كه محتوی نیترات بیشتری است حذف كنیم.
كاشت كاهو در خانه: برای آنكه بذر آماده كاشت گردد لازم است تعداد 50 -60 بذر را بین دو عدد اسفنج مرطوب ریخته و آن را در كیسه نایلونی در محلی كه میوه را قرار می دهند گذاشته و شبها آن را بیرون آورده و در محیط اشپزخانه نگه می دارند و این عمل را 2-3 هفته ادامه می دهند به محض انكه بذر كاهو جوانه زد آنها را در محلی كه قبلاا آماده شده می كارند. بهتر است نشاء كاری هنگام عصر انجام گردد و روی آن 6/0 سانتی متر خاك برگ نرم پوسیده پخش می كنند و بطور مرتب سطح خاك را مرطوب نگه داشته تا جوانه كاهو سر از خاك بیرون آورد.

 

جعـــفـری :

 

خواص دارویی : غنی از ویتامین C است، باعث كاهش فشار خون می‌شود بذر آن تب بر ، اشتها آور و ضدنفخ است.
زمان كاشت : بهترین فصل برای كاشت آن اوایل بهار است (پس از طی سرما) و بذر آن نیز چون مشكل جوانه زنی دارد ابتدا آن را تا 24 ساعت در آب خیس میكنند و بعد می كارند ، به شوری آب و خاك حساس است.

 

كــــرفـس :

 

خواص دارویی : ماهیچه‌ها را قوی می‌كند، استقامت بدن را زیاد می‌كند ، برای درمان رماتیسم و گرفتگی رگ‌ها و بیماری كلیه و مثانه ، تنگی نفس ، سكسكه، زخم روده ، تنبلی كبد ، درد پشت و درد لگن خاصره مؤثر است . التیام دهنده زخم هاست. دم كرده برگ كرفس باعث تقویت پیاز مو می‌شود و از سفید شدن مو جلوگیری می كند و باعث باز شدن گرفتگی عضلات می‌شود.

زمان كاشت : چون سرعت جوانه زنی بذر كرفس بسیار كند است ، 24 ساعت قبل ان را خیس می كندد و بصورت سطحی كشت می كنند و روی ان را كود پوسیده می ریزند و زمانیكه نشاها 2 برگی شدند به زمین  اصلی منتقل می كنند.

 

فــلـــفل :

 

خواص دارویی : بعد از جعفری مقام دوم از نظر ویتامین دارد و هرچه رسیده‌تر باشد بهتر است. آرام بخش ، ضدعفونی كننده و باز كننده رگهاست.
مصرف آن به صورت طبیعی یا دم كرده مانند شربت آنتی هیستامین عمل می‌كند. درد مفاصل را برطرف می‌كند. (خون را به جریان می‌اندازد) باعث ترمیم پوست، زخم‌ها، خراش‌ها می‌شود. باعث كاهش ورم پا (واریس) می‌شود. در مقادیر كم اشتها آور است بهنگام انتقال، نشاء آن حتماً باید به همراه خاك باشد و در سرما منتقل كنیم. گرما و آب زیاد مقدار میوه را كاهش می‌دهد.
كاشت فلفل در خانه :
دانه های فلفل را در فروردین ماه بطور تك تك به عمق یك سانتی متر در گلدان 8 سانتی متری كه خاك گلدان ان محتوی كود پوسیده و خاكبرگ باشد كاشته و گلدان را در محیط گرم خانه نزدیك به دریچه شمالی قرار می دهند. درجه حرارت مناسب برای آن 18 در جه می باشد وقتی نشا فلفل به 13-15 سانتی متر رسید سرشاخه ان را قطع نموده و به گلدان 13 سانتی متری منتقل نمی كنند و این گلدان نیز باید حاوی كود پوسیده و و پیت باشد و در اوائل مردادماه گلدان را به محیط آزاد برده و و در مدت كوتاهی می توان آن را به گلدان 18 سانتی متری منتقل نمود، و گلدان را در محل افتاب گیر قرار داده و بهتر است یك قیم 10 سانتی متری  سانتی‌متری در مجاور بوته نصب شود و گیاه را به قیم تكیه داد تا سنگینی محصول بیش از حد به بوته فشار نیاورد. در دوره‌ای كه گیاه گل می‌دهد ترجیح داده می‌شود كه برگهای آن را با غبار پوش مرطوب نمود تا موجبات تشكیل میوه تشدید گردد. در این مرحله هر دو هفته یك بار بجای آبیاری با كود مایع گلدان را تقویت می‌نمایند.

 

نظرات() 
foot issues
شنبه 25 شهریور 1396 10:16 ب.ظ
Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.
When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening
in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up! Other
then that, awesome blog!
Foot Issues
یکشنبه 15 مرداد 1396 07:24 ب.ظ
Marvelous, what a weblog it is! This web site gives valuable data to us, keep it up.
http://mereharmony9099.jimdo.com
یکشنبه 15 مرداد 1396 03:06 ب.ظ
Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it
;) I may come back once again since I book marked it.
Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.
moldypuppet2914.jimdo.com
جمعه 13 مرداد 1396 01:36 ب.ظ
Just desire to say your article is as surprising.
The clearness to your put up is just great and that i
can suppose you are an expert on this subject.
Fine with your permission allow me to take hold of
your RSS feed to keep updated with drawing close post.

Thanks a million and please carry on the rewarding work.
Foot Pain
سه شنبه 3 مرداد 1396 08:41 ب.ظ
Hello everybody, here every one is sharing such experience, thus it's fastidious to read this web site, and I used to visit this website everyday.
Tricia
دوشنبه 25 اردیبهشت 1396 01:31 ق.ظ
That is a very good tip particularly to those new to the blogosphere.
Simple but very accurate information… Thanks for sharing
this one. A must read article!
manicure
سه شنبه 22 فروردین 1396 04:19 ب.ظ
Hello! Do you know if they make any plugins to assist
with Search Engine Optimization? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results.
If you know of any please share. Appreciate it!
چشم‌انداز خوراکی؛ ایجاد یک باغ زیبا و پر نعمت از سبزیجات، میوه‌ها و گل‌ها
دوشنبه 10 فروردین 1394 12:20 ق.ظ
دانلود کتاب چشم انداز خوراکی؛ ایجاد یک باغ زیبا و پرنعمت از سبزیجات، میوه‌ها و گلها
http://booktolearn.com/?p=5914
diba
شنبه 14 اردیبهشت 1392 11:02 ب.ظ


دانلود کتاب برداشت محصول از حیاط‌ خلوت؛ راهنمای سالانه برای پرورش میوه‌ها و سبزیجات
http://www.booktolearn.com/?p=1690

دانلود کتاب کاشت میوه‌جات
http://www.booktolearn.com/?p=1150

دانلود کتاب باغبانی سریع سبزیجات
http://www.booktolearn.com/?p=2015

مجموعه کامل کتاب‌ها و مجلات باغبانی و گلکاری
http://www.booktolearn.com/?p=1337

مجموعه اول مجلات باغبانی و گلکاری
http://www.booktolearn.com/?p=2013
منیر
سه شنبه 21 دی 1389 02:12 ب.ظ
سلام

من می خواستم توی خونه سبزی بکارم (خونم آپارتمانی هست ولی یه پاسیو کوچیک دارم)
بذر تره - ریحان - جعفری و گشنیز گرفتم. نمی دونم باید بذرهام رو خیس کنم بعد از 12-24 ساعت بکارم یا نه لازم نیست؟
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر

← درباره وبلاگ



مدیر وبلاگ : وحید تهمورثی

← طبقه بندی

← آرشیو

← نظرسنجی

    به نظرتون در وبلاگ چه مطالبی باید زیادتر بشه؟





← آخرین پستها

← نویسندگان

← ابر برچسبها

← آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :